DZIEDZICTWO KULTUROWE

  • Z Adamem Ochwanowskim rozmowy POD PLATANEM Dodano: 24/12/2013  Reszta z Wigilii...   Reszta nie jest milczeniem. Reszta jest pytaniem O gwiazdę betlejemską i miejsce w stajence O siwą głowę ojca i matki płakanie O proroków konanie w Chrystusowej męce       Pies nie szczeka za oknem. Nie słychać ...
  • Relacja z VII Międzynarodowego Festiwalu Akordeonistów w Łaskarzewie Dodano: 18/07/2013 14 lipca 2013 roku już po raz siódmy odbył się Międzynarodowy Festiwal Akordeonistów w Łaskarzewie. Patronat honorowy  nad tegorocznym świętem akordeonistów objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Pan Adam Struzik, oraz Starosta Powiatu ...
  • Festyn „Gdzie Krajna Lipą Pachnąca” Dodano: 18/07/2013 Zapraszamy wszystkich miłośników prehistorii do niewielkiej wsi Wąwelno w powiecie sępoleńskim, gdzie w dniach 20-21 lipca 2013 r. (sobota-niedziela) odbędzie się Festyn „Gdzie Krajna Lipą Pachnąca”. Impreza jest doskonałą okazją, by ...
  • POMORSKIE PIWO NA LIŚCIE PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH Dodano: 05/04/2013 Na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z marszałkami województw Listę Produktów Tradycyjnych, 11 marca 2013 r. wpisany został kolejny produkt z województwa pomorskiego – piwo pomorskie. To już 136. nasz ...
  • Warsztaty rękodzieła dla dorosłych Dodano: 16/03/2013 Białostockie Muzeum Wsi, Oddział Muzeum Podlaskiego w Białymstoku, zaprasza w dniach 19 i 20 marca 2013 roku w godz. 16.30 - 18.30 na warsztaty wykonywania pisanek i „pająków". Warsztaty skierowane są do osób dorosłych, które chciałyby ...
  • KUJAWY KOLEBKĄ PRASŁOWIAŃSKICH SERÓW Dodano: 11/02/2013 W czasopiśmie „Nature” ukazał się artykuł sygnowany przez brytyjskich, amerykańskich i polskich uczonych, w którym naukowcy z University of Bristol, Princeton University, Uniwersytetu Gdańskiego, Instytutu Archeologii i Etnologii ...
  • CHLEB POWSZEDNI: ORYGINALNY I FUNKCJONALNY Dodano: 06/02/2013 Większość ludności świata żywi się chlebem. Może być w różnej postaci, ale dostarcza energii i niezbędnych składników odżywczych. Produkty zbożowe tworzą podstawę piramidy prawidłowego żywienia. Najczęściej jest to chleb pszenny, ale w wielu ...
  • Laur Marszałka za najlepszą żywność na Mazowszu Dodano: 23/01/2013 V edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2011Samorząd Województwa Mazowieckiego, mając na uwadze potrzebę promowania produktów żywnościowych wytwarzanych przez ...
  • Rejestracja „miodu z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny”/„Seinų/Lazdijų krašto medus” jako Chronionej Nazwy Pochodzenia Dodano: 23/01/2013 31 stycznia 2012 roku w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 75/2012 z dnia 30 stycznia 2012 roku rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń ...
  • Uwaga na fałszywych odkrywców proroków Dodano: 23/01/2013 Jeśli czytelnik szuka prawdziwych i obiektywnych informacji, na przykład o GMO, to nie znajdzie ich w dziale „Nauka” tygodnika „Polityka”, a zwłaszcza w artykule „Fałszywi prorocy” w podwójnym, świątecznym ...

NEWSLETTER

Chcesz być na bieżąco informowany o programach dotacyjnych, konkursach i istotnych wydarzeniach?
Zostaw nam swój e-mail:

 

 

CENY PALIW

 

FaceBook KulturaWsi.pl