Fakty i Wydarzenia


Wyniki konkursu „Smak Ekologicznej Żywności”

18/06/2013

Znamy już laureatów X edycji konkursu „Smaki ekologicznej żywności”. Od połowy marca uczestnicy z całego Mazowsza zmagali się z pytaniami z zakresu ekologii i ekologicznej żywności. Najlepszym, 12 czerwca br., wręczono nagrody podczas uroczystego finału. 

Konkurs, organizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego, przebiegał w dwóch etapach – szkolnym i wojewódzkim. W pierwszym to szkoła wyłaniała swojego reprezentanta. W drugim etapie uczestnicy musieli rozwiązać test, na który złożyły się 33 pytania z możliwością wyboru oraz 3 opisowe. 

Konkurs cieszy się co roku dużym zainteresowaniem dzieci. Skierowany jest do dwóch grup wiekowych – uczniów szkół podstawowych klas IV-VI oraz gimnazjalistów. W tym roku do urzędu wpłynęło 122 zgłoszenia w tym 67 ze szkół podstawowych oraz 55 z gimnazjów. Do udziału w II etapie konkursu zgłosiło się 36 szkół podstawowych i 34 gimnazja. W efekcie wyłoniono 6 laureatów i są nimi: 

Szkoła Podstawowa 

I MIEJSCE - Adam Słojewski - Szkoła Podstawowa nr 2 w Zielonce 

II MIEJSCE - Bartłomiej Starzyński - Zespół Szkół Publicznych w Mrokowie 

III MIEJSCE - Natalia Krzykowska - Szkoła Podstawowa w Obrębie 

Gimnazjum 

I MIEJSCE - Alicja Sadowska - Gimnazjum Publiczne w Lesznie 

II MIEJSCE - Dorota Grzegorczyk - Publiczne Gimnazjum nr 6 w Radomiu 

III MIEJSCE - Izabela Sińczuk - Gimnazjum im. H. Sienkiewicza w Sterdyni 

 

Konkurs wpływa na kształtowanie świadomości ekologicznej dzieci i młodzieży oraz popularyzuje wśród nich wiedzę nt. żywności ekologicznej.Przedsięwzięcie stwarza możliwości dotarcia do młodych ludzi i poszerzenia znajomości korzyści płynących ze spożywania żywności ekologicznej. Pośrednio może się to również przełożyć na wzrost w przyszłości zapotrzebowania na ekologiczne produkty, a co za tym idzie na rozwój rolnictwa ekologicznego. 

Wypracowanie właściwych nawyków żywieniowych ma nieocenione znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, dlatego niezwykle cenne są wszelkiego rodzaju inicjatywy mające na celu szeroko rozumianą edukację ekologiczną najmłodszych konsumentów. Żywność ekologiczna to smaczne i zdrowe produkty, wytwarzane w naturalny sposób bez użycia chemicznych środków konserwujących. Pochodzą z gospodarstw, w których stosowane są tylko naturalne metody ochrony roślin, a uprawy nie są modyfikowane genetycznie. 

Laureatom w obu kategoriach wiekowych za zajęcie I, II, i III miejsca wręczono nagrody rzeczowe w postaci: tabletów, aparatów fotograficznych i smartphonów. Miłym zakończeniem było przygotowanie poczęstunku i spacer po warszawskim ZOO.  

Środki finansowe na realizację konkursu pochodziły z budżetu Samorządu Województwa Mazowieckiego oraz Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach projektu „Konkursy KSOW – 2013 rok” – Pomoc Techniczna Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Nagrody i podziękowania dla laureatów, uczestników i nauczycieli w imieniu marszałka Adama Struzika wręczył zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM Kazimierz Porębski. 

 

Źródło: KSOW

WSTECZ

NEWSLETTER

Chcesz być na bieżąco informowany o programach dotacyjnych, konkursach i istotnych wydarzeniach?
Zostaw nam swój e-mail:

 

 

CENY PALIW

 

FaceBook KulturaWsi.pl