ZDROWIE i NATURA


Zdrowa żywność w kontekście zagrożeń ze strony GMO

11/09/2017

9 września 2017 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyła się konferencja naukowa pt. „Żywność darem dla życia i zdrowia – w świetle zagrożeń od GMO”. W wydarzeniu wziął udział prof. Jan Szyszko, minister środowiska.


Otwierając konferencję, minister Jan Szyszko podkreślił, że jest duże zapotrzebowanie na polską, zdrową żywność.  „Mamy takie możliwości, gdyż mamy bogatą bioróżnorodność i wysoką jakość gleb” - powiedział.


 Prof. Szyszko zaznaczył również, że Polska powinna być całkowicie wolna od GMO.


„Powinniśmy promować produkty bez GMO, pochodzące z polskich pól i lasów” - dodał.


Targi zdrowej żywności
 

Konferencji towarzyszą targi zdrowej żywności promujące produkty pochodzące z polskich lasów. Odwiedzający mogą m.in. spróbować potraw i wyrobów z dziczyzny, a także je zakupić.


Swoje stanowisko edukacyjne, w trakcie wydarzenia, ma także Ministerstwo Środowiska.  Dla dzieci pracownicy ministerstwa przygotowali atrakcje m.in. w konkursu z wykorzystaniem tropów zwierząt – „Zgadnij czyj to jest ślad?”.


Organizatorzy wydarzenia: Ministerstwo Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu, a także Polski Związek Łowiecki, Lasy Państwowe, Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, NSZZ RI „Solidarność” oraz  Instytut im. Jana Pawła II "Pamięć i Tożsamość".


Źródło: Ministerstwo Środowiska

WSTECZ

 

 

CENY PALIW

NEWSLETTER

Chcesz być na bieżąco informowany o programach dotacyjnych, konkursach i istotnych wydarzeniach?
Zostaw nam swój e-mail:
FaceBook KulturaWsi.pl